Staat van onderhoud van uw auto relevant voor verzekering

Wanneer u de weg op gaat, dan doet u dit ongetwijfeld graag veilig. Het rijdt nu eenmaal een stuk prettiger wanneer u weet dat uw auto in tip top conditie is. Daarmee verkleint u de kans op pech onderweg en alle ellende die daarmee gepaard gaat. Daarnaast zijn er enkele wettelijke verplichtingen waar u aan moet voldoen. Zo is bij auto's die ouder zijn dan een paar jaar, de APK keuring verplicht. Ook mag u alleen de weg op wanneer er voor uw voertuig wegenbelasting is betaald. En als laatste, maar misschien ook wel een van de belangrijkste wettelijke bepaling: de auto moet verzekerd zijn.

De gevolgen van een ongeluk waarbij u niet verzekerd bent, kunnen enorm zijn. Nog los van eventueel persoonlijk letsel van u of een medeweggebruiker. Dat is uiteraard iets dat we nooit mee hopen te maken. Maar ook bij het veroorzaken van enkel materiele schade is het ontbreken van een autoverzekering desastreus. Wanneer de tweede partij die betrokken is bij een ongeval u met succes aansprakelijk stelt, kunnen de kosten vak zeer snel oplopen.

U dient uw auto goed te onderhouden om verzekerd te zijn

Het hebben van een autoverzekering is dan ook, terecht, verplicht. U zou immers zelf ook niet graag betrokken zijn bij een ongeluk waar u zelf geen blaam treft, maar de andere partij onverzekerd is. Want in dat geval zult u moeten afwachten of, en op welke termijn uw schade vergoed krijgt. Maar het hebben van een verzekering wil nog niet zeggen dat u ook in alle gevallen verzekerd bent. Naast het betalen van de verschuldigde verzekeringspremies zijn er ook technische specificaties die mede bepalend zijn of uw auto daadwerkelijk verzekerd is. Zo kan het zijn dat wanneer de eerder genoemde APK keuring niet (tijdig) is uitgevoerd, uw verzekering niet uitkeert in geval van schade. Ook is het uitvoeren of uit laten voeren van aanpassingen aan uw auto niet altijd zonder gevolgen voor de geldigheid van uw verzekering.

Verkeer (C) Hemera Technologies/Photos.com/thinkstock

Wanneer u, bijvoorbeeld, een ander type autoband onder uw auto legt, kan dit reden zijn voor uitsluiting in geval van een ongeval. Dit heeft te maken met het feit dat banden met andere maten ook vaan een andere rondomrek hebben. Hierdoor is de snelheidsmeter niet langer betrouwbaar. Ook veranderen met een andere bandomtrek of ander type band ook de rij-eigenschappen en, en dit levert gevaar op, ook de rem-eigenschappen. Houdt hier dus rekening mee. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Informeer u over de regels in het buitenland

Wanneer u in de winter met uw eigen auto naar het buitenland gaat, is het belangrijk dat u zich op voorhand inleest over de in dat land geldende voertuigeisen. Zo is het in veel Europese landen verplicht om in de winter gebruik te maken van winterbanden. Doet u dit niet, ban loopt u het risico een boete te krijgen. En bovendien vervalt uw verzekering in geval van een ongeval.

De voorschriften verschillen per land. Er zijn landen waar het gebruik van winterbanden verplicht is gedurende een vastgestelde periode. In andere landen, waaronder Duitsland, is het verplicht om op winterbanden te rijden in "winterse omstandigheden". Vervelend wanneer u een weekje in in Duitsland verblijft en wordt overvallen door plotseling inzettend winterweer. Dan is het dus misschien wijs om op voorhand te zorgen dat u alvast winterbanden onder uw auto heeft liggen.

Copyright afbeelding: (C) Hemera Technologies/Photos.com/thinkstock

Afsluiten autoverzekering

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? Welke dekking is verstandig om te nemen? Hoe kunt u schadevrije jaren het beste meenemen? Lees onze tips!

Dekking
Premie
Meer informatie